4.2 Juta Dekoder MYTV Percuma Untuk Penerima BR1M

Pada majlis pelancaran perkhidmatan televisyen terestial digital (DTT) myFreeview yang berlangsung pada 7 Jun 2017 , Najib berkata Malaysia merupakan satu-satunya negara di Asean menyediakan dekoder percuma untuk rakyatnya. Malaysia merupakan satu-satunya negara yang mengambil pendekatan menyediakan dekoder percuma untuk rakyatnya, terutamanya bagi mereka yang memerlukan bantuan.

4.2 juta dekoder percuma untuk diagihkan kepada senarai yang telah sedia ada. Jumlah dekoder itu merangkumi 2.2 juta set dekoder percuma sumbangan kerajaan sebagai tambahan kepada dua juta set dekoder yang diperuntukkan MYTV Broadcasting Sdn Bhd, yang mengendalikan infrastruktur dan kemudahan rangkaian DTT.

MyFreeview adalah projek diterajui Kementerian komunikasi dan multimedia dan dipantau oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) untuk menyediakan perkhidmatan televisyen dan siaran radio digital secara percuma. Pengguna boleh membeli dekoder berkenaan daripada peruncit elektronik di seluruh negara dengan harga termasuk Gst RM 299.00.

Lebih daripada 60 buah negara di seluruh dunia telah memulakan perubahan dari televisyen analog kepada siaran digital sejak tahun 2007. Manakala negara-negara Asean mensasarkan untuk menghentikan televisyen analog antara tahun 2015 hingga 2020. Malaysia menetapkan untuk menghentikan siaran televisyen analog pada Jun 2018.

Dijangkakan, 98 peratus daripada penduduk Malaysia akan mempunyai akses kepada perkhidmatan myFreeview pada suku terakhir 2017. Penonton akan dapat mengakses sembilan stesen percuma iaitu TV1, TV2, TVi, TV AlHijrah, TV3, NTV7, 8TV, TV9 dan Bernama News Channel, serta tambahan empat stesen radio RTM.

Hot!!!  KAJIAN Menunjukkan Bahawa Wanita Lagi “GATAL” dari “LELAKI” !! Ini Buktinya..

admin