Wanita Ini Kongsi Cara Jimat Elektrik Paling Mudah Walaupun Tarif Elektrik Akan Naik Naik 2018 – Mesti Baca

Tenaga elektrik sekarang sudah menjadi satu keperluan dalam kehidupan harian kita, tetapi kita masih tidak pandai menjimatkan pengunaan elektrik dan ramai kini merungut tentang kenaikan tarif elektrik di mana ada yang mengatakan ia membebankan.

Ada diantara kita sanggup berhabis ratusan malah ribuan ringgit untuk membeli barangan yang kononnya menjimatkan tenaga dan ada yang sanggup mengupah juruelektrik untuk mengubahsuai sius utama yang sudah pasti salah di sisi undang-undang.

Tahukan anda, sebenarnya ada boleh menjimatkan elektrik dirumah anda secara mudah dan tidak perlu mengeluarkan duit, tips ini dikongsikan oleh Puan Liyana Syazwani yang ternyata begitu senang dan berkesan selepas dilakukan.

Menurut tulisan beliau dilaman Facebooknya, caranya ialah cabut plug apabila tidak digunakan dan ternyata apabila membacanya baru admin sedari selama ini admin sendiri membazir elektrik secara tidak sedar kerana apabila sesuatu barang elektrik digunakan terutamanya lap top admin sendiri tidak pernah cabut plug selepas digunakan.

Jom ikuti sedikit pengalamannya dalam hal ini. Bil-bil elektrik dari bulan Jun – Dec 2015. Baca cas semasa sahaja.

■ June – RM205.00
■ Jul – RM163.41
■ Aug – RM126.21
■ Sep – missing *scratching head*
■ Oct – RM63.64
■ Nov – RM84.00
■ Dec – RM39.89

Bulan Jun – Ogos hanya memaparkan cas bil semasa, Bulan September, mula mencabut semua plug elektrik yang tidak digunakan, ketika suami bertugas di luar kawasan.Bil bulan Oktober ada berlakunya penurunan. Ok!

Bulan November, suami ada di rumah dan masih belum biasa dengan peraturan baru dan selalu tinggalkan laptopnya yang dicas sehingga pagi. Bil elektrik bulan Disember? 😂

Cara Jimat Elektrik Paling Mudah

Jika anda menggunakan kipas, cabut plug kipas tersebut apabila anda keluar dari bilik walaupuan anda akan kembali masuk ke dalam bilik beberapa jam kemudian.

Hot!!!  JPJ Tiada Hak Menghalang Anda RENEW ROADTAX Walaupun Anda Ada Saman Tertunggak

Anda boleh menggunakan penghawa dingin atau apa saja barangan elektrik di rumah apabila perlu.
Caranya ialah, plug barangan elektrik kekal dicucuk pada soket terutamanya extension plug (1 plug dengan 2-5 plugs?)

“Memang tinggilah bil!”

Pembetulan, kami juga menggunakan penghawa dingin. Jadi, apabila tidak digunakan, kami cabut plug (jika ada). Bukan hanya sekadar menutup suisnya sahaja.

Namun begitu, plug barangan elektrik yang utama speerti Peti Ais, Thermo Pot, dan yang berkepentingan tidak ditutup.
___________________________________________________________________________

■ Jun – aug: just to show our normal bills
■ Sept: start unplug all unused plugs (while husband was outstation)
■ Oct: ada reduction. Ok!
■ Nov: Hubby was home and still havent get use to the new rule. He loves leaving his laptop charging until morning.
■ Dec: smile emoticon

What do we do:
Switch off and unplug unused plug. Everytime.

Example:
If u use stand fan, unplug the plug when u want to leave the bedroom. Although u need to use it again after few hours. Haha.

U can use aircond or any other home appliances when needed. The trick is the plug remained at the socket especially extension plug (1 plug with 2-5 plugs?)

Memang tinggi la bill. 😂 😂. Edited to add, we also use aircond. So unplug it (if ada plug la.. bukan suiz) when not in use. If can minimize the usage lagi baik. Plug yang tak dicabut: fridge, thermo pot, ubat nyamuk elektrik

Just sharing our experiment. All the best – Sumber Dari SiakapKeli

admin