Nasib Baik 60 Jenis Barangan Berkadar Sifar Di Kenakan GST Dibatalkan Hari ini

Media hari ini melaporkan lebih 60 jenis barangan makanan akan dikenakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) bermula 1 Julai ini. Telah dibatalkan sertamerta hari ini. Arahan ini telah diumumkan oleh  Ketua Pengarah Jabatan Kastam.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Pengarah Jabatan Kastam Datuk Subromaniam Tholasy yang dipetik oleh akhbar The Star sebagai berkata, kenyataan penuh akan dikeluarkan hari ini. Semalam, akhbar Cina, China Press melaporkan antara barangan berkenaan, termasuk makanan laut tertentu, sayur-sayuran, buah-buahan, teh, kopi, rempah dan mi.

Barangan baru yang akan dikenakan GST itu termasuk belut, ikan todak dan buah-buahan yang diimport seperti avokado, buah ara, anggur, nectarines, ceri dan beri. Sementara itu, sayur-sayuran seperti kentang, kacang panjang, kacang, bayam dan jagung manis juga akan dikeluarkan daripada senarai GST berkadar sifar Barangan lain termasuk bihun, kuey teow, laksa mee dan minyak kelapa.Kerajaan telah memperkenalkan GST pada April 2015 dalam bentuk cukai 6 peratus ke atas barangan dan perkhidmatan.

Senarai barang makanan yang bakal dikenakan cukai mulai 1 Julai: semasa diumumkan.
Makanan laut seperti belut, ikan todak, dan sotong. Buah-buahan seperti alpukat, kurma (segar), buah ara (segar), anggur (segar atau kering), aprikot, ceri, pic (termasuk nektar), buah plum dan sloes (segar). Sayur-sayuran seperti kentang, kacang, kacang panjang, kacang peas, bayam, bayam New Zealand dan bayam orache (bayam taman), jagung manis, zaitun, timun dan gherkin, dan cendawan agaricus genus. Makanan harian seperti bihun beras (termasuk bee hoon), kuey teow, mee laksa, dan minyak kelapa. Rempah seperti safron. Teh hijau (tidak ditapai) dalam bungkusan segera dengan kandungan tidak melebihi 3kg dan teh hijau lain (tidak ditapai), dan kopi.

Hot!!!  10 Kelakuan Glamour dan Gila Anak Muda Kaya Raya di Arab Saudi

Senarai lengkap barang makanan yang akan dikenakan cukai boleh didapati di laman web kastam atau laman web Kerajaan Persekutuan.

admin